Bindingsangst Overwinnen

Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
19 Belangrijke tips om bindingsangst te overwinnen

Bindingsangst kan je relatie aardig in de weg zitten, zelfs als je de ander echt leuk vindt. Het is de angst om je emotioneel te hechten, waardoor je jezelf (onbewust) op afstand houdt.

In dit artikel ontdek je wat bindingsangst eigenlijk is, waar het vandaan komt, en hoe je het kunt overwinnen zonder jezelf te 'repareren'. Ik geef je concrete tips om met die angst om te gaan, zodat je meer ruimte kunt maken voor echte verbinding. Let’s dive in!

Inhoud van dit artikel: Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is de angst om jezelf écht emotioneel te hechten aan iemand. Je wil wel liefde en intimiteit, maar zodra het te dichtbij komt, voel je weerstand. Je voelt je snel verstikt, trekt je terug of saboteert dingen onbewust, zelfs als je de ander leuk vindt.

Het gaat dus niet om geen liefde willen, maar om bang zijn voor wat er kan gebeuren als je die liefde toelaat. Zoals verlies van vrijheid, jezelf kwijtraken, of gekwetst worden. En dat kan voortkomen uit oude ervaringen waarin liefde pijnlijk of onveilig voelde.

Waar komt bindingsangst vandaan?

De mainstream visie ziet bindingsangst vaak als een probleem dat voortkomt uit ons verleden: een patroon dat voortkomt uit trauma, hechtingsproblematiek of jeugdervaringen. “Je vermijdt liefde omdat je beschadigd bent.”

Esther Perel zegt dat bindingsangst een gevoel is waar iedereen tot op zekere hoogte last van heeft. De angst komt volgens haar voort uit de spanning tussen verlangen naar nabijheid en diepgang, en de drang naar vrijheid en individualiteit. Voor sommige mensen voelen de kosten van een intieme relatie simpelweg groter dan de voordelen. Perel noemt het daarom geen stoornis, maar een normale dynamiek van relaties.

Bij AttractionGym sluiten we ons meer aan bij de visie van Esther Perel. Liever dan denken dat iets mis met je is, moedigen we je aan om nieuwsgierig te zijn naar je gedrag en verlangens.

Dus in plaats van te denken, “Waarom kan ik me niet binden???” raden we je aan te vragen, “Wat betekent binden voor mij en wat denk ik dat ik moet opgeven als ik dat doe?”

Kan je bindingsangst overwinnen?

Absoluut. Maar hoe je dat doet verschilt sterk hoe jij naar bindingsangst kijkt. De klassieke blik ziet bindingsangst als een ‘fout’ veroorzaakt door trauma, hechtingsproblemen, of negatieve ervaringen. De aanpak is daarom gericht op het ‘genezen’ van die angst. Het doel is jezelf veilig voelen in relaties en je durven te hechten.

Esther Perel ziet dit anders. Zij zegt dat angst voor een intieme relatie geen signaal is dat je ‘stuk’ bent maar dat het een gevolg is van het spanningsveld tussen twee natuurlijke, menselijke behoeften: onze behoefte voor acceptatie en liefde, én onze drang voor vrijheid. Deze verlangens kan je niet oplossen en dat zou je ook niet moeten willen, ze zijn gezond. In plaats van je wens voor autonomie te elimineren, stelt Esther Perel dat je hier beter mee wil leren omgaan zodat je toch ruimte voor liefde durft te maken.

Hoe herken je of je bindingsangst hebt? Hoe ziet het eruit als je in een relatie zit?

Bindingsangst in een relatie is vaak subtiel. Het is niet dat iemand met bindingsangst zegt, “Sorry, ik denk niet dat dit gaat werken. Ik houd niet genoeg van je.” Nee, liefde is in veel gevallen zeker aanwezig. Wat er eigenlijk speelt bij iemand met bindingsangst is, “Ik weet niet hoe ik met jou in een relatie kan zitten zonder onveilig te voelen.” Dit gevoel uit zich in kleine gedragingen die steeds afstand creëren.

Denk aan:

Het voelt dus alsof je tegelijkertijd verlangt naar liefde én bang bent voor wat die liefde met je doet. Herkenbaar?

Voor meer symptomen van bindingsangst, lees dit artikel:

Hoe overwin je bindingangst?

Bindingsangst overwin je niet door jezelf te ‘repareren’, maar door je wens voor zelfstandigheid en je verlangen voor liefde beter te leren begrijpen. Deze twee behoeftes staan haaks op elkaar, maar kunnen prima naast elkaar bestaan. Jouw doel is om met die spanning te leren leven.

Hoe doe je dat? Dat ontdek je in de volgende tips.

1. Zie bindingsangst niet als een stoornis

Niet iedereen is bang om een relatie te beginnen, maar elk mens op deze aardbol heeft de behoefte om begrepen en geliefd te worden, alsmede de wens om zich vrij te kunnen bewegen.

Heb je bindingsangst? Dan ben je niet ‘kapot’, je hebt gewoon behoefte aan autonomie en moet nog leren om liefde te ‘verdragen’.

2. Zoek uit waar je bang voor bent

Als je merkt dat je een leuke relatie weer aan het saboteren bent, wordt dan niet boos op jezelf. Ga op onderzoek uit, “Wat maakt me bang? Wat denk ik dat ik ga verliezen als ik een echte relatie start?”

Ben je bang dat iemand erachter komt dat je niet goed genoeg bent? Ben je bang dat je jezelf verliest? Ben je bang voor het oordeel van anderen? Ben je bang dat jij de controle verliest over je emoties of hoe jij je leven inricht? Ben je bang dat je hetzelfde overkomt als toen?

3. Deel je angst met je partner

Wanneer je weet wat je bang maakt, is de volgende stap om met deze angst te leren leven.

Je hoeft je angst niet te verliezen om toch lief te hebben. Als jij de angst een plekje kan geven, kan je kiezen voor nabijheid en verbinding. Het doel is om niet langer te handelen vanuit paniek, maar vanuit een bewuste keus. Nu is het niet je angst die je relatiekeuzes maakt, maar jij zelf.

Hoe bespreek je dit met de vrouw in je leven? Hier wat ideetjes:

“Gisteravond vroeg je me of we exclusief konden worden en dat gaf me heel veel druk. Ik vind je harstikke leuk, maar vind het moeilijk om te binden. Kunnen we hierover spreken?”

“Het spijt me dat ik de laatste tijd zo afstandelijk doe. Ik vind je geweldig, maar ik ren altijd weg als dingen te serieus worden. Ik wil niet zo bang zijn, kan je me helpen?”

“Je bent heel belangrijk voor me. Maar het valt me op dat hoe leuker ik je vind,hoe meer ik je wegduw. Dat is niet omdat je iets fouts doet, maar omdat ik bang ben.”

Zo doe je drie dingen:

  1. Je maakt je gedrag begrijpelijk zonder dat je haar afwijst.
  2. Je toont kwetsbaarheid, wat haar uitnodigt om ook open te blijven.
  3. Je creëert ruimte om er samen beter mee om te leren gaan.

4. Blijf langer bij je gevoel

Blijf oefenen met emotionele nabijheid, zonder meteen te vluchten als het spannend wordt.

Hoewel we het nu bindingsangst noemen is ons gevoel vaak niet zo angstaanjagend. Vaak zit de angst in kleine dingen, zoals een gesprek luchtig houden terwijl je meer voelt, jezelf afsluiten als iemand dichtbij komt, of ineens twijfels krijgen als het te goed voelt.

Merk je dat moeilijke gevoelens naar boven borrelen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

Het doel is niet om je bindingsangst te elimineren, maar om beter met je angst om te gaan. Intimiteit is geen prestatie, het is een spier die je traint. Steeds wat meer toelaten, steeds iets langer met iemand in contact blijven.

5. Kies je eigen tempo

Het is oké om het rustig aan te doen. Relaties hoeven niet in sneltreinvaart te gaan. Juist als je bindingsangst ervaart, helpt het als je kleine stappen kunt nemen op je eigen tempo.

Merk je dat dingen te snel gaan? Zeg dan, “Ik wil je leren kennen, maar het helpt me als we daar wat tijd voor nemen. Is dat oké?”

Als iemand anders bepaalt hoe snel dingen gaan, dan voelt het snel verstikkend. Maar als jij de touwtjes in handen hebt, dan voelt het minder bedreigend. Zo maak je het veiliger voor jezelf om dichterbij te komen.

Wat als de vrouw in je leven bindingsangst heeft?

Als je merkt dat je partner bindingsangst heeft, is het belangrijk om niet alles persoonlijk op te vatten. De afstand zij creëert zegt vaak meer over de innerlijke strijd dan over jou.

Wat helpt? Geef ruimte, maar wees helder over je eigen behoeften. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je soms ruimte nodig hebt, maar ik wil ook weten waar ik sta.” Zo blijf je in verbinding zonder jezelf weg te cijferen.

En onthoud: je kunt iemand steunen, maar niet fixen. De bereidheid om met die angst om te gaan moet uiteindelijk van je partner zelf komen.

Zie voor meer tips de volgende video:

Bindingsangst overwinnen - Conclusie

Bindingsangst is geen bewijs dat je kapot bent, maar een teken dat er iets waardevols op het spel staat: echte verbinding. Je wil liefde, maar ook vrijheid, en dat schuurt.

In plaats van jezelf te forceren om meer te voelen of sneller te binden, wil je beter met deze twee verlangens leren omgaan. Door je angst serieus te nemen zonder je erdoor te laten leiden, maak je ruimte voor een liefdevolle relatie.

Vergeet niet dat we een relatie instappen omdat het leuk is. Voelen relaties vaak erg serieus voor je aan? Grijp dan m’n gratis Transformatiepakket. Daarin ontdek je hoe je op een speelse manier aantrekkingskracht opwekt en dingen spannend houdt.

Druk op de grote knop hieronder om ‘m nu in je inbox te krijgen. Dan kan je deze week al meer plezier uit je relatie of date-situatie halen.

Enjoy.

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

  • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
    En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
  • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
    Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
  • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
    En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
  • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
    En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
  • Friendzone Houdini
    De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlNog nooit een vriendin gehad? 14 Tips om dat NU te veranderen
Pijl8 Simpele tips om je onzekerheid met vrouwen te overwinnen
PijlZelfverzekerder worden: De beste tips 27+ voor ijzersterk zelfvertrouwen
Pijl11 Simpele tips om zelfverzekerd over te komen en te worden

Reacties

Vincent
Hoi Daan, ik heb met veel aandacht je artikel gelezen. Chapeau! Lekker duidelijk en down to earth.

Ikzelf herken me in de voorbeelden hierboven. Ik heb enorm veel last van bindingsangst. Mijn hoofd zoekt op voorhand al punten op bij de ander waarom het niet zou werken. Dus mijn brein licht op voorhand alle 'negatieve' punten uit bij een eventuele potentiele partner. Hierdoor ga ik in het begin makkelijk op date, want hierdoor behoud ik afstand. Maar na een x aantal maanden begin ik toch om iemand te geven en zou ik het jammer vinden als we elkaar weer los moeten laten. Maar die negatieve punten die ik in het begin heb uitgelicht zijn er nog steeds en staan dus een relatie in de weg. Ik blijf dan tussen twee werelden hangen en maak dan geen keuze en kan voor mn gevoel ook geen keuze maken. Als ik de ene kant op kies, zijn er mitsen en maren, en als ik de andere kant kies zijn er ook mitsen en maren. Dit levert veel stress, schuldgevoel en verdriet op. Dit alles durf ik ook niet te communiceren naar de ander, bang om haar te kwetsen en verdriet te doen. Ik word neerslachtig en dan komt het punt dat ik boos word op mezelf en alles afkap. Dit riedeltje heeft zich tot nu toe altijd herhaald..

Hoe kan je nu bepalen of iemand wel de 'ware' is, als je op voorhand al die 'negatieve' punten uitlicht? Wat is nog realiteit en wat is mijn ego? Ik raak dan verward en dan voelt het beter om te stoppen. Want, wat als het later toch misgaat en ik toch gelijk had met die negatieve punten. Enfin, dat is kort mijn verhaal. Hoop dat je me kan voorzien van jouw reactie.

Dank alvast.

Mvg, Vincent

Plaats een Reactie