Beste tips om jaloezie in je relatie te bestrijden en op te lossen
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
8 Effectieve tips om jaloezie in je relatie te overwinnen
Ben je bang dat je partner interesse heeft in iemand anders? Ervaar je jaloezie in je relatie? Is je vriendin degene die uit onzekerheid constant wil weten wat je uitspookt? Dan is zij degene die jaloers is in de relatie.
In dit artikel onthul ik mijn belangrijkste tips om hier op een volwassen manier mee om te gaan.
Inhoud van dit artikel:- Wat is jaloezie in je relatie?
- Wat zijn de oorzaken van jaloezie in een relatie?
- Hoe uit jaloezie zich in een relatie?
- Wat doe je als je partner jaloers is?
- Hoe ga je om met je eigen jaloezie in een relatie?
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?
Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes
Wat is jaloezie in je relatie?
Jaloezie in een relatie is wanneer je je onzeker voelt of boos wordt omdat je denkt dat je partner interesse heeft in iemand anders. Je bent eigenlijk bang dat je niet zo belangrijk voor je partner bent.
Jaloezie hangt dus sterk samen met onzekerheid en het is niet altijd geworteld in de werkelijkheid. Het zorgt dus regelmatig voor misverstanden in relaties.
Zie mijn volgende video voor meer (en maak je geen zorgen, de titel over haar jaloers maken is vooral clickbait hihi):
Wat zijn de oorzaken van jaloezie in een relatie?
Jaloezie in een relatie ontstaat meestal door de volgende dingen:
- Onzekerheid. Wanneer je twijfelt aan je eigen waarde ontstaat snel de angst dat je partner iemand anders leuker of interessanter vindt.
- Veranderingen in gedrag. Wanneer je partner zich anders gedraagt dan normaal (bijvoorbeeld meer geheimzinnig of afstandelijk) kunnen er snel twijfels ontstaan. Dit roept onzekerheid op en kan je jaloers maken omdat je je afvraagt of er iets speelt.
- Vergelijkingen. Als je het idee hebt dat andere stellen gelukkiger of succesvoller zijn, kan dit jaloezie oproepen. Je denkt misschien dat je partner ergens iets mist, wat onzekerheid veroorzaakt.
- Eerdere ervaringen. Als je in een vorige relatie bent bedrogen of slecht behandeld, kan dat diepe sporen achterlaten. Zelfs als je nu in een gezonde relatie zit, kan de angst om opnieuw gekwetst te worden leiden tot jaloezie.
- Gebrek aan vertrouwen. Als je partner belangrijke dingen niet heeft gedeeld of ontrouw is geweest, dan ben je niet volledig overtuigd dat ze nog je grootste bondgenoot zijn. Dit voelt bedreigend.
Hoe uit jaloezie zich in een relatie?
In veel gevallen ontstaat het gevoel van jaloezie uit een mengeling van onzekerheid en angst. Dit laat zich vaak op de volgende manieren zien:
- Overdreven vragen stellen. Je partner wil altijd weten waar je bent, met wie je bent en wat je doet, vaak zonder reden. Het voelt alsof je onder een vergrootglas ligt.
- Controle willen hebben. Je merkt dat je partner steeds meer probeert te controleren, zoals wie je volgt op sociale media of met wie je uitgaat.
- Wantrouwen tonen. Kleine opmerkingen als “Waarom praat je zoveel met die persoon?” of “Waarom was je zo laat?” kunnen uit jaloezie komen. Het is alsof ze niet echt geloven dat je eerlijk bent.
- Negatieve reacties. Als je bijvoorbeeld met iemand anders praat, kan je partner snel boos of geïrriteerd reageren, zelfs als er niets aan de hand is.
- Onzeker gedrag. Jaloezie kan ook leiden tot zelftwijfel. Je partner kan zich bijvoorbeeld extra onzeker of minderwaardig voelen in bepaalde situaties, zoals wanneer je veel aandacht krijgt van anderen.
- Emotionele uitbarstingen. Soms komt jaloezie naar boven in de vorm van boosheid of verdriet. Het kan een uitbarsting zijn omdat je partner zich bedreigd voelt door iemand anders in je leven.
Wat doe je als je partner jaloers is?
Als je partner jaloers is, kun je het beste op een rustige en begripvolle manier reageren. Hier zijn mijn vijf beste tips:
1. Praat erover
Jaloezie komt vaak uit onzekerheid of misverstanden. Door er samen over te praten, kun je beter begrijpen waarom je partner zich zo voelt.
Kies een rustig moment om het gesprek aan te gaan, zonder dat er andere dingen spelen. Vraag gewoon wat haar dwarszit en luister echt naar wat ze te zeggen heeft.
"Hé, de laatste tijd heb ik het gevoel dat je het niet zo leuk vindt als ik veel van huis ben. Klopt dat? Ik wil begrijpen wat er speelt."
2. Wees geruststellend
Jaloezie komt vaak voort uit de angst om iets te verliezen. Als je je partner geruststelt, help je haar te voelen dat ze veilig is en niet hoeft te vrezen dat je haar in de steek laat.
Laat regelmatig merken hoeveel je om haar geeft. Geef een knuffel, zeg gewoon dat je van haar houdt of herinner haar aan wat jullie samen hebben.
3. Stel duidelijke grenzen
Onzekerheid komt vaak voort uit niet-weten wat wel en niet ‘normaal’ is. Duidelijke grenzen zorgen ervoor dat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn, wat misverstanden voorkomt.
Geef daarom aan wat jullie beiden wel en niet fijn vinden. Hoe denken jullie over uitgaan, vrienden zijn met het andere geslacht, onschuldig flirten met anderen, en hoe lang je kan wachten met berichtjes van elkaar antwoorden.
Door je aan elkaars grenzen te houden zal er minder jaloezie ontstaan.
4. Geef ruimte
Soms heeft iemand die jaloers is wat ruimte nodig om zijn of haar gevoelens te verwerken. Niet alles hoeft direct opgelost te worden.
"Ik begrijp dat je je zo voelt, en ik wil je niet pushen om het nu op te lossen. Neem je tijd en we kunnen er later over praten."
5. Versterk het vertrouwen
Vertrouwen opbouwen kost tijd. Zorg dat je eerlijk en consistent bent, zodat je partner zich veiliger voelt in de relatie.
Dingen die hierbij helpen zijn:
- Een man van je woord zijn. Als je zegt dat je iets gaat doen, doe het dan ook. Zelfs al gaat het om iets kleins, zoals stofzuigen of de boodschappen doen, helpt het om te laten zien dat je betrouwbaar bent.
- Spreek zorgen zo snel mogelijk uit. Als je merkt dat je vriendin zich zorgen maakt over iets, bespreek het dan meteen. Dit betekent niet dat je het direct wil oplossen, maar wel dat je het wil aansnijden.
- Wees open over wat er in je omgaat. Wanneer je je gevoelens en gedachten deelt, dan voelt je vriendin dat je meer betroken bent en dan is er minder ruimte voor onzekerheid. Ze wil het gevoel krijgen dat je geeft om haar en de relatie.
Hoe ga je om met je eigen jaloezie in een relatie?
1. Ken je eigen waarde
Jaloezie is in z’n kern angst voor verlies. Je bent bang dat je partner niet zoveel om je geeft als je dacht. En dit doet je twijfelen aan je waarde.
Wil je beter omgaan met jaloezie? Dan wil je dus zekerder van jezelf worden. Het geheim?
Kies zorgvuldig één klein aantal waarden waar je INTENS VEEL om geeft. Dit zorgt ervoor dat alles wat niet onder deze waarden valt, niet bijzonder belangrijk voor je is.
Voel jij je jaloers door iets wat je vriendin doet? Dan geef jij eigenlijk super veel fucks om wat je vriendin al dan niet doet. En zij is iets waar je totaal geen controle over hebt, ze is namelijk haar eigen mens.
Maar die waarden waar ik net over sprak? Daar heb jij de VOLLEDIGE controle over. Zo lang jij dus naar die waarden leeft, dan kan jij dus tevreden met je leven zijn, zelfs als je vriendin ervoor kiest om je te verlaten.
Leef dus voor waarden zoals: goed voor anderen zijn, voor jezelf zorgen, leuke uitdagingen aangaan, of verantwoordelijkheid nemen. Het maakt niet zoveel uit wat het is, zolang het maar belangrijk voor JOU is.
Vervolgens ga je zo vaak mogelijk in lijn handelen met de waarden die je gekozen hebt.
Wil je goed voor anderen zijn? Doe iets leuks voor je familie en vrienden. Wil jij goed voor jezelf zorgen? Doe dan regelmatig aan workouts en koop wat vaker een salade.
Je snapt me wel.
2. Bespreek het
Als je merkt dat jij jaloers wordt is het verstandig om dit met je vriendin te bespreken. Zo begrijpt ze wat er in je hoofd speelt en kan je samen aan een oplossing werken.
Je zal zien dat je vriendin helemaal niet wil dat jij je zo naar voelt. Maar pas op. Je wil het natuurlijk wel op een rustige, niet beschuldigende manier uitleggen.
Deel je verhaal niet door te beginnen met “Jij doet bla bla bla” maar door vanuit het ‘ik-perspectief’ te spreken. Zeg daarom iets zoals dit:
“Ik merk dat ik me een beetje jaloers voel als je veel tijd met andere mensen doorbrengt. Je gedrag is op zich prima en het heeft dus niets met jou te maken. Het zijn m’n eigen onzekerheden die opspelen."
Ben je jaloers omdat ze zich meer afstandelijk of anders dan normaal gedraagt? Dan kan je het volgende opgooien:
“De laatste tijd merk ik dat je niet meer helemaal jezelf bent. En dit maakt me onzeker omdat ik nu denk dat er iemand anders is. Kan je me vertellen of ik me zorgen maak om niks?”
Als jij je vriendin nooit vertelt wat je dwars zit, dan kan ze het ook nooit goedmaken en dan kan je ook niet weten of ze echt om je geeft of niet.
Pro tip: Als jij het gevoel krijgt dat je vriendin niet van jou of de relatie een prioriteit maakt, dan is het vaak beter om er een eind aan te knopen. Dit klinkt misschien als een paardenmiddel, maar als je een vriendin hebt die nul rekening houdt met je gevoelens, dan is het beter om jezelf in bescherming te nemen.
Wil je tips om de relatie te verbeteren? Check dit artikel:
3. Verzin een plan
Een relatie is vanuit een bepaald perspectief een rem op onze vrijheid. Natuurlijk krijgen we er ontzettend veel voor terug, maar een relatie is ook een enigszins een beperking.
We willen bijvoorbeeld niet dat onze vriendin meerdere vriendjes heeft. Dat voelt giga kut. Maar aan de andere kant vinden we het niet erg dat onze vriendin een boel vriendinnetjes heeft. Meisjes vormen namelijk geen bedreiging voor de relatie.
Waarom zeg ik dit alles?
Het is normaal en gezond om met je vriendin te bespreken wat je zeker en onzeker maakt. Zo vind ik het bijvoorbeeld prima als m’n vriendin onschuldig flirt met andere guys. Maar hier staat wel tegenover dat ze zich dan ook loyaal en liefdevol naar mij gedraagt.
Flirt ze soms met guys en gaat ze elke avond op stap? Dan voel ik me hier absoluut niet goed bij. Maar lacht ze wel eens met jongens terwijl ze óók dagelijks leuke appjes naar me stuurt en m’n favoriete snacks koopt voor tijdens onze date nights… dan voel ik me kiplekker in de relatie.
Met andere woorden: ik voel me goed in de relatie als ik merk dat het een prioriteit voor haar is.
Zo lang zij consistent in onze relatie investeert, dan vind ik het niet erg als ze met haar vriendinnen uitgaat of als ik haar zo nu en dan een weekje niet zie. Ze laat me namelijk vaak genoeg zien dat ze om me geeft.
Daarom wil ik dat jij je vriendin duidelijk maakt wanneer jij je geliefd voelt (zie voor meer richting het boek ‘The Five Love Languages van Gary Chapman). Zo weet ze namelijk precies hoe zij je blij kan maken.
Herken jij dat ze je probeert blij te maken? Dan hoef jij ook niet te twijfelen aan haar liefde voor jou en kan je haar meer vrijheid geven om haar leven te leiden.
4. Stel een oplossing voor
Blijf je na een kwetsbaar gesprek toch hangen met een naar gevoel? Praat dan opnieuw met haar. Kom met een voorstel over hoe jullie dit kunnen oplossen.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
‘Ik vind het goed om te horen dat er niets aan de hand is en het goed zit tussen ons. Laten we iets bedenken om te voorkomen dat dit soort gevoelens weer gaan spelen.’
Het verzoek kan van alles zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken om elkaar vaker een blijk van liefde te geven, door het letterlijk vaker uit te spreken bijvoorbeeld.
Of je spreekt af dat je vanaf nu elkaar er open naar kunt vragen als je weer zo’n naar gevoel krijgt.
Het belangrijkste is dat jij je gehoord voelt en dat jullie een oplossing vinden die voor jullie allebei werkt.
5. Vraag je af wiens verantwoordelijkheid het is
Als je jaloers bent, wil je het liefst die hete aardappel van negatieve emoties weggooien. Alleen heb je het niet echt in eigen handen. Je wordt namelijk jaloers van iets wat je vriendin doet, zoals op feestjes met andere mannen kletsen.
“Als zij nou alleen met andere meisjes omging, dan was er niets aan de hand!” denk je misschien.
En dat is deels waar. Deed ze alleen dingen waar jij je lekker bij voelde, dan was je nu niet jaloers. En in een relatie is het ook gezond dat je partner rekening houdt met je grenzen. Maar het moet natuurlijk niet uit de klauwen lopen.
Als jouw jaloezie ervoor zorgt dat je vriendin altijd thuis moet blijven of je een stroom aan Whatsappberichtjes moet sturen om je gerust te stellen, dan is dat niet realistisch of fijn.
Is jouw vriendin een fantastische partner maar voel jij je toch jaloers? Dan ligt de oorzaak van jouw jaloezie niet bij haar, maar bij jou. Steek dan meer energie in het verbeteren van jezelf.
Doe meer aan zelfzorg, werk aan je persoonlijke doelen, en spreek vaker af met vrienden zodat je leven buiten je romantische relatie meer betekenisvol wordt.
In mijn Transformatiepakket onthul ik mijn favoriete berichtjes om mijn vrouw een geweldig gevoel te geven over zichzelf en de relatie.
Klik op de knop hieronder om direct naar het pakket te gaan.
Je bro,
Daan de Ram
Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen
Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.
- 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen - 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken - 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten - Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen - Friendzone Houdini
De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Over de auteur

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.
Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:
Vrouwenlogica: 9 Tips ontrafelen flirten met vrouwen
Nog nooit een vriendin gehad? 14 Tips om dat NU te veranderen
11 Tips om je relatie te verbeteren en samen gelukkig te worden
Relatieproblemen oplossen? 9 Tips tegen relatiebreuk
Reacties
Plaats een Reactie