Onvoorwaardelijke Zelfliefde: 15 Tips om het terug te krijgen

11 Oct 2024, door datingcoach Daan de Ram in Zelfvertrouwen
Vrouwen, let op!
Dit artikel is voor mannen. Ben je een vrouw? Bekijk dan eens dit artikel:
Zelfliefde ontwikkelen? 11 Tips om meer van jezelf te houden

Voel je weinig zelfliefde en wil je dit voorgoed veranderen?

In dit artikel krijg je mijn beste tips om direct meer zelfliefde te ervaren.

Na het lezen weet je precies wat je moet doen om meer van jezelf te houden.

Inhoud van dit artikel: Meer...
Download GRATIS het beste hoofdstuk uit mijn boek 'Het Geheim Van Aantrekkingskracht' Afbeelding

Hoe doodgewone mannen een jaloersmakend leven vol vrouwen krijgen door eerlijker te zijn dan ooit.

Beschikbaar op Bol.com (Meer dan 15.000 keer verkocht)

Ja, geef me dat hoofdstuk!

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is simpel gezegd: goed voor jezelf zorgen, zowel mentaal als fysiek. Het gaat erom dat je jezelf accepteert zoals je bent, inclusief je imperfecties, en dat je jezelf de aandacht en rust geeft die je nodig hebt. Het betekent "nee" zeggen als je over je grenzen gaat, jezelf niet continu afkraken en je eigen waarde inzien.

Je wacht niet op de goedkeuring van anderen, je weet heel goed wat je waardevol maakt. Dit is niet egoïsitsch, maar noodzakelijk. Want als jij niet voor jezelf zorgt, wie dan wel?

Wil je tips om je zelfvertrouwen te vergroten? In onderstaande video leer je alles over zelfverzekerder worden:

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Zelfliefde is belangrijk omdat je jezelf altijd bij je hebt. Als je niet goed voor jezelf zorgt, loop je uiteindelijk leeg. Het helpt je grenzen stellen, beter omgaan met stress, en je niet laten leiden door wat anderen van je vinden. Zelfliefde geeft je de kracht om jezelf op nummer één te zetten, zonder schuldgevoel. Want als jij niet in balans bent, kun je ook niet echt iets voor anderen betekenen. Het is de basis van een gezond leven, mentaal en fysiek.

Geen zelfliefde? Dan raak je sneller opgebrand, simpel.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Stop met pijnlijke gesprekken: Mijn gratis transformatie pakket maakt van jou een rockster. Afbeelding
  • Mijn #1 Beste Openingszin
  • 17 Fantastische Gesprekstechnieken
  • 25 Tinder & WhatsApp tips & zinnen
  • De Allerbeste Date-Strategie
  • Uit de Friendzone in 3 stappen
Ja, geef me dat gratis pakket!

Hoe houd je van jezelf? De beste tips

Zelfliefde klinkt mooi, maar hoe doe je dat nou echt in de praktijk? Het is niet altijd makkelijk, vooral niet in een wereld waar iedereen wat van je verwacht. Maar gelukkig zijn er simpele manieren om beter voor jezelf te zorgen en die zelfliefde te ontwikkelen. Hier zijn de beste tips om te leren hoe je écht van jezelf kunt houden, zonder dat het geforceerd voelt.

1. Begrijp dat je intrinsieke waarde hebt

Zelfliefde draait eigenlijk om één simpele realisatie: je bent van waarde, gewoon omdat je mens bent. Kijk naar een baby. Een baby doet niet veel nuttigs – het kan niet werken, je was doen of koken. Toch zal iedereen zeggen dat een baby waardevol is, puur omdat het bestaat. En die waarde verandert niet naarmate je ouder wordt.

Het probleem is dat als je volwassen bent, je jezelf vaak beoordeelt op wat je bereikt. Hoeveel je verdient, of je een relatie hebt, hoe succesvol je bent in je werk. Maar door je te focussen op je ‘functionele waarde’, raak je dat gevoel van eigenwaarde kwijt. Je vergelijkt jezelf constant met anderen, en we straffen onszelf af als we niet aan bepaalde standaarden voldoen.

Kinderen maken zich daar niet druk om. Ze zijn gewoon blij om te zijn – en die mindset hebben we allemaal ergens verloren. Maar je intrinsieke waarde als mens blijft, je moet het alleen herontdekken.

Wil jij leren wat je kunt doen om je eigenwaarde te vergroten? Bekijk dan dit artikel:

2. Zie zelfliefde als een proces, niet een bestemming

Zelfliefde is geen einddoel dat je ooit bereikt en waar je voor altijd blijft. Het is niet constant en zeker niet perfect.

Het is ook niet hetzelfde als ‘verliefd zijn’ op jezelf, dus als dat woord niet goed voelt, probeer dan te werken aan acceptatie of gewoon neutraal zijn over jezelf. We denken vaak dat liefde betekent dat alles perfect moet zijn, maar dat is niet realistisch.

Je hoeft niet alles aan jezelf geweldig te vinden, en sommige dagen lekker in je vel zitten, zijn makkelijker dan andere. Net als in elke langdurige relatie draait zelfliefde soms gewoon om doorzetten, accepteren of een neutrale houding aannemen. En verwacht niet dat dit in één keer lukt. Net zoals met elke nieuwe gewoonte kost het tijd en oefening om jezelf te leren accepteren en vriendelijker voor jezelf te zijn.

3. Behandel jezelf als een goede vriend

Veel mannen ondermijnen hun zelfliefde door zichzelf neer te sabelen. Als ze foutjes maken zijn ze veel te hard voor zichzelf.

Maar zo behandelen we niet onze vrienden en familieleden. Het maakt ons niet echt uit hoe opgeleid ze zijn, wat ze verdienen, wat ze bereikt hebben, of als ze soms iets te veel met zichzelf betrokken zijn.

We houden van ze ondanks hun fouten. Zo wil je ook naar jezelf zijn.

Wanneer jij het vermogen ontwikkelt om als buitenstaander (en het liefst als een kameraad) naar jezelf te kijken, dan kan je je zwakheden accepteren. Dat wil niet zeggen dat je opgeeft om te groeien en beter te worden. Maar je bent oké met hoe dingen nu zijn en nieuwsgierig naar hoe je het kan veranderen.

Onthoud dat perfectie geen voorwaarde is om geliefd te zijn.

Als je vrienden niet perfect hoeven te zijn om jouw liefde te verdienen, waarom zou jij dan wel perfect moeten zijn voor jezelf?

Meer weten over hoe je een positief zelfbeeld krijgt? Bekijk dit artikel:

4. Daag je negatieve gedachten uit

Teleurstelling, verdriet, en pijn zijn vervelend als het je overkomt. Het is iets pijnlijks waar we geen controle over hebben.

Maar vaak is het verhaal dat we vertellen over dat voorval wat nog voor veel meer lijden zorgt. Deze negatieve gedachten willen we niet voeden.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Wat is dan wel meer praktisch?

Zelfliefde betekent niet dat je je ouders of verzorgers de schuld geeft. Misschien deden ze gewoon hun best, maar kreeg je niet wat je als kind nodig had.

We zijn niet verantwoordelijk voor de pijn, het onbegrip of de verwaarlozing die we als kind hebben meegemaakt. Maar het is wél onze verantwoordelijkheid als volwassenen om de coping strategieën die we ontwikkelden om met die pijn om te gaan, aan te pakken en aan te passen.

5. Schrijf op wat je trots maakt

We zijn vaak kampioenen in het focussen op wat er misgaat. Uit onderzoek blijkt dat dit is hoe we geprogrammeerd zijn. Ons brein let sneller op negativiteit. Daarom voelt verliezen zwaarder dan winnen.

Daarom wil ik dat je je brein gaat herprogrammeren. In plaats van altijd je fouten te zien, wil ik dat je naar positiviteit zoekt.

Hoe?

Aan het eind van elke dag wil ik dat je 3 positieve dingen opschrijft die je hebt gedaan of ervaren. Schrijf bij voorkeur 3 dingen van jezelf op waar jij ontzettend trots op was.

“Maar wat als ik niks positiefs te melden heb?”

Er is altijd iets. Zelfs als het maar is dat je vandaag uit bed bent gekomen of de supermarkt hebt gehaald op een luie dag. Het gaat erom dat je leert zien waar je jezelf voor mag bedanken.

Want als je goed kijkt, zijn er meer van die momenten dan je denkt. Je moet alleen even je oogkleppen afzetten.

Deze oefening boost ook je zelfvertrouwen. Meer tips die je daarmee helpen krijg je in dit artikel:

6. Erken de rol van onderdrukking en trauma

Als je deel uitmaakt van een gemarginaliseerde of onderdrukte groep, krijg je misschien onbewust mee dat je minder waard bent. Zelfs als je het niet gelooft, voel je vaak de druk om jezelf te bewijzen.

Veel mensen rennen zichzelf voorbij om te laten zien dat ze wel respect verdienen, en vergeten ondertussen hun eigen fysieke en mentale behoeften.

Voor mensen die trauma hebben meegemaakt, zoals misbruik, is het vaak nóg moeilijker om te geloven dat ze liefde waard zijn. Trauma laat vaak de boodschap achter dat je niet respectvol behandeld hoeft te worden. Veel slachtoffers denken dan: "Er moet iets mis met me zijn dat dit mij is overkomen."

Het aanpakken van onderdrukking en trauma kan intens zijn. Daarom raad ik aan met een therapeut te praten als je dat durft en kan veroorloven.

7. Lees deze zelfliefde boeken

Er zijn een aantal boeken die mij waanzinnig hebben geholpen bij het ontwikkelen van zelfliefde.

Ik heb er hier een paar voor je op een rijtje gezet:

1: De Kracht van Het Nu (Eckhart Tolle)

De Kracht Van Het Nu leert je jezelf los te koppelen van nare, negatieve en zelfs kwellende gedachten. Het leert je jouw gedachten te observeren, zonder er over te oordelen. Dit zorgt voor een diepe innerlijke rust en vrede met jezelf.

2: The Six Pillars of Self-Esteem (Nathaniel Branden)

Iemand met veel zelfliefde heeft een sterke eigenwaarde. Hij laat zichzelf niet zomaar aan de kant schuiven en is zich bewust van wat hij te bieden heeft.

Helaas zet het merendeel van de mensen zichzelf op de tweede plaats. Veel mensen laten over zichzelf heen lopen en nemen een ondergeschikte rol aan. Anderen hebben juist een grote smoel, puur om hun lage eigenwaarde te verbloemen.

Dit boek komt van een echte expert en helpt je om dit probleem te overwinnen.

3: Awaken the Giant Within (Tony Robbins)

Dit boek helpt je niet alleen zelfliefde te ontwikkelen. Het helpt je ook nog eens de allerbeste versie van jezelf te worden.

Dit boek leert je volledige controle te krijgen over je financiën, je talenten en je gezondheid.

Zo word jij niet alleen iemand waar anderen naar opkijken, maar leer je vooral alles uit jezelf te halen.

4. Het Geheim van Aantrekkingskracht

 Afbeelding

Als jouw uitdaging zich ook bevindt in de problemen in de liefde, dan is dit boek een groot geschenk. Met 4.8 sterren op bol.com weet ik zeker dat het jou ook kan helpen.

Door persoonlijke verhalen en diepe inzichten neem ik je mee in mijn tocht in de liefde. Je krijgt de diepste lessen, en leert hoe ik ging van gefriendzonede sukkel tot de meest bekende datingcoach van de Benelux.

Het mooie is dat het eBook heel goedkoop is, én je kan hem ook hardcover bestellen op Bol.com.

8. Oefen met grenzen stellen

Grenzen stellen in relaties is cruciaal voor zelfliefde. Stop met je tijd en energie geven aan mensen die je een waardeloos gevoel geven.

“Zelfliefde betekent niet zoeken naar water uit een lege bron.” Maak keuzes in relaties die draaien om plezier, comfort, veiligheid en goede communicatie.

Soms betekent dit dat je een relatie moet beëindigen met iemand die je constant een rotgevoel geeft (let op die rode vlaggen in romantische relaties). En als je niet meteen al het contact kunt stoppen—bijvoorbeeld met een veeleisende baas of een kritische ouder—zet dan kleinere stappen. Hang de telefoon op als een gesprek je naar beneden trekt, of check je werkmail niet meer na een bepaalde tijd 's avonds.

Het zijn die kleine grenzen die uiteindelijk een groot verschil maken.

9. Let op je woorden

Weet je wat iemand met zelfliefde regelmatig doet?

Als je van jezelf houdt, ben je je grootste cheerleader. Als je iets tofs doet, dan ben je daar ook trots op. Zo kom je in een vicieuze cirkel van positiviteit.

Als je iets goed doet, dan mag je dat best positief bekrachtigen met je woorden. Zeg niet “dat ging oké” als het “F*cking epic” was!

Let goed op de woorden die je gebruikt bij alles wat je doet en de dingen die je over jezelf zegt. Mensen met weinig zelfliefde doen namelijk veel te veel aan negatieve zelfpraat. Veel emotionele pijn komt simpelweg voort uit de negatieve meningen die je hebt over jezelf. Deze negatieve meningen houden je flink terug in je dagelijks leven.

Als jij jezelf onvoorwaardelijk liefhebt, dan zal dit véél minder voorkomen.

Iedereen maakt wel eens fouten. En natuurlijk is het dan oké om jezelf daar even op toe te spreken. Maar dat betekent niet dat je jezelf de grond in mag stampen met je eigen negatieve woordenkots.

En als je iets goed doet: zeg dat dan ook tegen jezelf!

Als jij je zelfvertrouwen wilt vergroten, zijn deze tips een aanrader:

10. Ga je eigen weg

Een hoop mentale energie wordt verspild aan zinloos conformistisch gedrag.

De behoefte om goedkeuring te krijgen van anderen kan mensen ertoe aanzetten om dingen te doen die niet in lijn zijn met wat ze echt willen in hun leven.

Daarentegen, als je eenmaal de keuze maakt om goed te voelen over jezelf, dan zal je minder snel geneigd zijn om je zelf te beperken door de mening van iemand anders.

Je voelt je dan al goed vanuit jezelf.

Je hebt een eigen, positieve bron waar je uit kunt putten.

Je beseft je jouw intrinsieke waarde.

Tuurlijk is het fijn om waardering van anderen te krijgen.

Maar iemand met een grote bron aan zelfliefde, heeft die waardering niet nodig als voorwaarde om gelukkig te zijn.

Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Dan is dit artikel wat voor jou:

11. Accepteer je angsten

Heb je vaak het gevoel alsof dingen gaan mislukken? Ben je regelmatig bang dat er iets van je verwacht wordt wat jij niet kunt? Denk je dat andere mensen jou niet mogen?

Raak bevriend met je angsten. Want deze blijven bij je en ze maken net zo goed onderdeel uit van jou als je andere gevoelens.

Je angst gaat nooit weg. Het heeft geen zin om te wachten met groeien totdat je angst op een dag op magische wijze vertrokken is.

Veel mensen laten zich tegenhouden door allerlei angsten die ze hebben. Maar juist als je jezelf laat tegenhouden door angst, groei je niet. En als je niet groeit, wordt het haast onmogelijk om zelfliefde te creëren.

Angst gaat niet weg, maar angst wordt wel minder. Mensen worden niet minder bang, maar wel dapperder en gelukkiger.

Zie je angst niet als doodenge alarmbel waarmee je jezelf verlamt. Zie je angst als signaal om actie te ondernemen.

Als je last hebt van minderwaardige gedachten is dit artikel een aanrader:

12. Sta klaar om te vallen en op te staan

De meeste mensen nemen nooit risico omdat ze bang zijn voor falen. Ze zien falen als ultiem bewijs dat je als persoon ‘niet goed’ bent.

Maar dat is een giftige manier om met falen om te gaan. Falen helpt je juist te leren. En leren van je fouten helpt je te groeien.

Durven te falen is de ultieme vorm van zelfliefde.

Zelfs als je niet krijgt wat je wilt, heb je stappen in de goede richting gezet. En dat is waar het uiteindelijk om draait.

Misschien lukt de eerste of tweede poging niet. Maar de derde poging wel. Hoe vaker je faalt, hoe dichter je bij succes komt, zelfs als je niet krijgt waar je op gehoopt had. Je bent namelijk de persoon die je wil zijn: iemand die actie neemt en gaat voor wat hij wil.

Wil jij je zelfbeeld hacken om je direct beter te voelen?

13. Mediteer voor meer zelfliefde

Een grote oorzaak van geringe zelfliefde is onrust. We zijn vandaag de dag constant met van alles en nog wat bezig. Er zijn impulsen en afleidingen van alle kanten.

Hoe onrustiger je hoofd, hoe meer negatieve gedachten vrij spel hebben.

Gelukkig is er een effectieve manier om rust te vinden in je hoofd: Meditatie.

Deze zelfliefde meditatie is heel erg eenvoudig: Ga rustig op een stoel zitten en let op je ademhaling. Adem in alle rust in en uit. Dat is het enige wat je doet.

Je kan heel laagdrempelig beginnen door dit 2 minuten te doen, en zo steeds een beetje op te bouwen. Aan het begin voelt dit misschien onwennig, maar het zorgt gegarandeerd voor waanzinnige resultaten op de lange termijn.

Door meditatie vind je een diep gegronde mentale rust. Omdat je niet meer zo afhankelijk bent van de omstandigheden waarin je verkeert, zullen jouw emoties minder snel omslaan.

Meditatie helpt om je gevoelens te accepteren en je kwetsbaar op te stellen, zonder dat dit ongemakkelijk voelt.

Wil je meer zelfcompassie ontwikkelen? Dan is dit artikel voor jou:

14. Geef liefde aan anderen

Dit is misschien wel mijn allerbeste tip om je zelfliefde te vergroten:

Richt je op anderen en geef hen zo veel als je kunt missen.

Mensen die zichzelf liefhebben, delen wat ze hebben, zonder dat ze daar wat voor terug verwachten.

Dit betekent niet dat je je complete bankrekening leeg moet trekken om de hele wereld van cadeautjes te voorzien. Ik heb het namelijk niet over geven in de materiële zin.

Ik heb het over het volledig geven van jezelf. Mensen met weinig zelfliefde vinden dit nogal eng.

Jezelf geven betekent jezelf kwetsbaar opstellen. En jezelf kwetsbaar opstellen betekent mogelijk dat je afgewezen wordt.

Dat is natuurlijk niet leuk, maar het alternatief is dat je jezelf constant blijft verstoppen. En als je jezelf blijft verstoppen, leert niemand je echt kennen. Je kan dan niet genieten van sterke en prachtige connecties met anderen.

Durf jezelf echt te laten zien. Durf anderen te complimenteren. Durf jouw positieve eigenschappen te delen. Zoals Anne Frank ooit zei:

"Niemand is ooit arm geworden door te geven."

Heb jij veel onzekerheden om te overwinnen? Begin hier:

15. Wees een goed mens, niet een trots mens

Arrogantie zit geworteld in onzekerheid en een sterke identificatie met het ego. Het is een poging van jouw beschadigde ego om zichzelf te beschermen.

Mensen die onzeker zijn, proberen hun zelfbeeld op te krikken door zich boven anderen te plaatsen. Maar echte zelfliefde werkt anders.

Heb jezelf lief en heb anderen lief. Deel wat je hebt, maar doe dit niet om van alles terug te krijgen.

Iemand met een authentiek hoge eigenwaarde heeft absoluut niet de behoefte om zoiets te doen. Hij ziet geen reden zichzelf ‘specialer’ op te stellen voor anderen. Hij weet dat hij van zichzelf waardevol is, en dat anderen dat ook zijn.

De weg naar onvoorwaardelijke zelfliefde begint met het besef dat je waardevol bent simpelweg omdat je leeft. Je waarde hangt niet af van wat je bereikt, wat anderen van je denken, of hoeveel je verdient.

Dit besef is cruciaal.

Hoe je dit aanleert? Stop met focussen op je fouten uit het verleden en vergelijk jezelf niet constant met anderen. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees bewust van je gewoontes, zoals goedkeuring zoeken of faalangst, en werk er stap voor stap aan.

Begin klein: herken je negatieve zelfpraat, en vervang die door positieve patronen. Accepteer jezelf zoals je bent, zie de realiteit zoals die is, en neem verantwoordelijkheid voor je situatie.

Zelfliefde is niet wachten tot alles perfect is—het is weten dat je goed genoeg bent zoals je nu bent.

Je weet nu wat je kunt doen om je zelfliefde te verhogen.

Wil je ook meer liefde van vrouwen ontvangen?

In mijn Transformatiepakket onthul ik het geheim van de seksueel aantrekkelijke man: de man die vrouwelijke aandacht krijgt, puur omdat hij zijn authentieke zelf is.

Wil je weten hoe je dit bereikt? Klik dan snel op de knop hieronder om naar het Transformatiepakket te gaan.

Je bro,
Daan de Ram

Stop met moeizame gesprekken
en pijnlijke afwijzingen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

  • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
    En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
  • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
    Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
  • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
    En de 10 blunders die bijna elke man maakt bij het texten
  • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
    En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
  • Friendzone Houdini
    De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
Stuur me het Transformatie Pakket gratis!

Over de auteur

Daan de Ram

Daan de Ram is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek Het Geheim Van Aantrekkingskracht. Al 10 jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je aan je versier- en datevaardigheden kan werken.

Voor nog veel meer tips, bekijk ook eens deze artikelen:

PijlMeer zelfvertrouwen met vrouwen: 14 tips van Daan de Ram
Pijl8 Simpele tips om je onzekerheid met vrouwen te overwinnen
PijlZelfverzekerder worden: De beste tips 27+ voor ijzersterk zelfvertrouwen
PijlSociaal Ongemakkelijk: 8 Tips om je sociale spieren te trainen

Hoe nuttig vond je dit artikel?

Helemaal niet nuttig Heel nuttig

Reacties

Suzanne
Bedankt voor dit artikel! We geven anderen zoveel liefde en vergeten zichzelf liefde te geven. Wat natuurlijk niet zo moet. Ik moet werken aan een heleboel punten die hierboven zijn opgenoemd

Plaats een Reactie